Leidsch Dagblad

Rubriek: Winkelen

Goudsmederij LA op het Kort Rapenburg in Leiden is het initiatief van Annelyn Angenent en Laurie Hermeler. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding goudsmid in Schoonhoven, woonden in hetzelfde studentenhuis en delen hun passie: sieraden maken van goud en zilver. Het samenwerken begon met een gedeelde kraam tijdens de jaarlijkse Zilverdag. In eerste instantie hadden ze ieder ‘hun eigen helft’ van de kraam en was duidelijk wie wat had gemaakt. Vervolgens werden de sieraden door elkaar getoond en aangeboden. Nu zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het aanbod in de onlangs geopende winkel annex atelier. Het sieraad op zich wordt door een van de dames gemaakt maar tijdens het proces van idee tot uitwerking is er overleg en vindt er wederzijdse feedback plaats. Deze gedeeltelijke samensmelting komt terug in de naam van het bedrijf: LA, een combinatie van beginletters van de voornamen Laurie en Annelyn.

Een van de charmes van  goudsmederij LA is het feit dat een blik in de etalage al genoeg is om Angenent en Hermeler aan het werk te zien. Hun werkbanken zijn onderdeel van de winkel. Het contrast tussen enerzijds de fijne handgemaakte sieraden en de noodzakelijke apparatuur om deze te kunnen realiseren is groot. Het gereedschap aan de muur, de slangen waar toch flinke vlammen uitkomen en niet te vergeten allerlei andere machines en chemische substanties maken duidelijk dat hier sprake is van een combinatie van creatieve geest en ambachtelijkheid.

De stijl van de handgemaakte sieraden omschrijven ze als strak maar met een subtiel of gek detail. Strak impliceert voor sommige mensen naar hun idee ‘sober’ en dat zijn hun creaties niet. Er wordt bij LA gewerkt met zilver en goud en een combinatie van deze twee edelmetalen. “Je kunt niet alleen in een sieraad goud en zilver combineren maar het is ook goed mogelijk om bijvoorbeeld een gouden ring met een zilveren collier of oorbellen te dragen voor veel mensen is dat iets nieuws. De laatste tijd zijn we veel bezig met roodgoud. We vinden het mooi en het is leuk om steeds weer iets nieuws uit te proberen. Vooral bij blonde mensen staat roodgoud prachtig. Goud kan soms te geel overkomen. Dat is natuurlijk niet altijd het geval”, vertelt Laurie Hermeler.

Een rondleiding langs de vitrinekasten leert dat er ter versiering gebruik gemaakt wordt van edelstenen en van materialen als ebbenhout, staaldraad, kokosnotenschil, zelfs graniet waarvan aanrechten worden gemaakt. Materialen waarvan je niet zo snel zou verwachten dat er sieraden uit kunnen worden gemaakt. De ring die gedeeltelijk uit ‘aanrecht’ bestaat is qua vormgeving typisch iets voor Laurie Hermeler. “Natuurlijk hebben we toch onze eigen stijl en accenten. Maar je kunt zeker spreken van een verwantschap”, legt Annelyn Angenent uit. Zelf draagt ze op dat moment een ring die ‘nog in wording’ is. “We zijn druk bezig met het maken van sieraden om ervoor te zorgen dat er steeds een goed aanbod is en we kunnen inspelen op de grote vraag tijdens de komende feestdagen. Ik kom er daardoor niet aan toe om mijn eigen ring af te maken. Maar dat is geen probleem.Het is een proces. Ik heb wel ideeën hoe het moet gaan worden. In het algemeen is het zo dat als je werkelijk bezig bent met het maken je toch iets wijzigt omdat dat mooier is. Het uitganspunt is een bepaald beeld in je hoofd en dat krijgt pas echt vorm tijdens het maken. Het is niet zo dat we ontwerpen helemaal uittekenen.”

Op het gebied van edelstenen is er eveneens expertise in huis. Laurie Hermeler is edelsteendeskundige. Toermalijn, robijn, saffier: alles is mogelijk. “Mensen kunnen bij ons sieraden kopen die al klaar zijn maar we werken ook in opdracht. Voor de heren zijn er trouwens handgemaakte manchetknopen. Dat is vrij uniek!”

November 2006